Referat Malmö International 2024 - lagtävling - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Referat Malmö International 2024 – lagtävling

Referat Malmö International 2024 – lagtävling

Lagtävling herrvärja

I lagtävlingen blev det svenskt guld efter en briljant insats dagen igenom av hela laget. Sverige – Jonathan Svensson, Linus Islas Flygare, Ian Bäckström och Jakob Fagerstedt – stod över första matchen i lagtävlingen som i år bestod av 30 lag. På vägen till semifinal besegrade Sverige bekvämt Njård Fäktning 45-24 och Upsala Fäktning 45-26. Semifinalen mot Estland blev den första riktiga mätningen för det svenska laget, men även denna matchen vann Sverige. Samtliga fäktare presterade på hög nivå och efter slutsignal var ställningen 45-38 i svensk fördel. Finalen mot det norska Bygdö blev aldrig riktigt en match. Sverige drog tidigt ifrån till en stor ledning och norrmännen var aldrig nära på att komma ikapp. Med slutresultatet 45-30 kan Sverige nu titulera sig nordiska mästare, det andra svenska guldet i rad. Möjligtvis är det ett trendskifte vi upplever i en lagtävling som de senaste åren dominerats av Danmark och andra utländska landslag. 

Lagtävling damvärja

I damernas lagtävling var det förstarankade Sverige den stora favoriten och tre av de fyra fäktarna hade veckan innan placerat sig på plats 11 i världscupen. Det svenska laget – Emma Fransson, Sophie Engdahl, Moa Maaninka och Linnea Eriksson – vann bekvämt sin kvartsfinal mot DIF Stockholm med 45-24 men semifinalen mot Njård fäktning blev desto tuffare. Norskorna inledde starkt och ledde efter fyra perioder med 18-12. I femte perioden visade Emma Fransson precis hur bra hon är då hon lyckades vända underläget till en trepoängsledning efter periodvinst med sensationella 13-4. Sverige såg ut att dra ifrån och punktera matchen men inför sista perioden hade Njård kvitterat till 36-36. Emma Fransson vann den sista perioden 6-4 och tog Sverige till final med 42-40. I finalen ställdes Sveriges mot ett mixlag från Danmark. Det var en jämn inledning på matchen men i sjätte perioden briljerade Sophie Engdahl och inför sjunde ledde Sverige med 30-23. Därefter presterade hela laget och Sverige kunde titulera sig nordiska mästare efter vinst 45-37.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?