Referat florett herrar U23-EM Antalya - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Referat florett herrar U23-EM Antalya

Referat florett herrar U23-EM Antalya

De svenska fäktarna gick in herrflorettävlingen med vitt skilda förutsättningar. Marcus Broberg har fäktat sparsamt sedan sitt JEM-silver 2023, men har sakta inlett en comeback och gick in i U23-EM med ett par världscupstävlingar i ryggen. Emil Nordman Rid, svensk mästare 2023, och Henri Ask har båda fäktat flitigt under säsongen. Nils Uniyal vann SM i Luleå, men har inte många tävlingsstarter denna säsong. Gemensamt för alla var att de hade ambitioner och kapacitet att nå långt.

Tyvärr räckte det inte hela vägen. Marcus Broberg blev bästa svensk på plats 21. Han inledde pouleomgången med fyra vinster utav fem möjliga och hoppade direkt in i 32-tablån. I sin enda elimineringsmatch fäktade Broberg mot Marek Totusek från Tjeckien, en match svensken förlorade 10-15.

Foto: BizziTeam

Marcus gör en bra poule, onödigt dock att tappa i sista matchen. I direktelimineringen lämnade han sin spelidé och började fäkta för snabbt, med för stora steg och spetsen helt fel, säger förbundskapten Martin Roth Kronwall.

Emil Nordman Rid fäktade stabilt i poulen, 3 utav 6 vinster och avancemang till 64-tablån. Där fick han oturen att ställas mot den talangfulle fransmannen Spichiger som var för stark. Emil förlorade 7-15 och slutade på plats 35. Den tredje svensken att ta sig vidare, Nils Uniyal, gjorde en sämre poule, med 2 av 6 vinster tog han sig vidare till 64-tablån. Han fäktade väldigt bra mot polacken Podralski men förlorade med snopna 14-15 för att hamna på plats 42. Henri Ask slutade på plats 53.

Emil gjorde en bra poule överlag. Han tappar några matcher men det är mot fäktare på en helt annan nivå än den Emil befinner sig på. Henri hade en jättesvår poule, det visste vi. Synd att han ej lyfte sig som han visat prov på att han kan men en stabil insats. Nils var inte så förberedd som han kanske borde varit. 2-4 i poulen var lite av en underprestation. Killarna är inte så nöjda med sina insatser, inte jag heller. Men nu ser vi till att revanschera oss i lagtävlingen, säger Roth Kronwall.

Foto: BizziTeam

Och revansch tog de. I 16-tablån körde Sverige över Spanien med 45-27 efter en klockren insats av hela laget. Efter halva matchen ledde Sverige med 14 poäng och spanjorerna kom aldrig mycket närmare. Kvartsfinalen mot Italien blev en desto dystrare affär. Hela det italienska laget kom topp 6 i den individuella tävlingen och vissa av fäktarna har meriter även på seniornivå, något som tydligt visade sig. Italien vann med 45-16 och för det svenska laget var det bara att glömma och gå vidare då man fortfarande hade baksidan att fäkta om. Där mötte herrarna Storbritannien i första matchen och hamnade snabbt på efterkälken och ett underläge med 8-15. Då vann Emil Nordman Rid sin period med 12-2 och plötsligt var Sverige i ledning 20-17. Därifrån var det raksträcka för det svenska laget som vann med övertygande resultatet 45-27 efter bland annat två matcher som slutade 5-0 i deras fördel. Dagens sista match var mot Polen, ett duktigt lag som var vinsttippade i denna matchen. Som väntat ledde Polen efter halva matchen med 25-15. Då ställdes Marcus Broberg mot Adam Jakubowski i den sjätte perioden, en repris av JEM-finalen 2023 som den senare vann. Broberg fick sin revansch när han på ett fenomenalt vis vann sin period 14-5 och krympte det svenska underläget till en poäng, 29-30. Tyvärr kom Sverige aldrig ikapp och man slutar tävlingen på en fin sjätteplats efter förlust med 37-45.

Vi är i stort nöjda med dagens prestation. En sjätteplats är ett bra resultat och dagens vinster var solida och byggda på bra prestationer. Kul för Marcus att få lite revansch mot Jakubowski men tyvärr räckte det inte till vinst och femteplats, även om det bitvis kändes som det skulle kunna gå. Italien finns inte så mycket att säga om, extremt fysiska och tekniskt skickliga. En bit kvar för oss att jobba där. Jag som förbundskapten tycker är kul att laget är så pass stabilt att alla kan fäkta alla positioner, det är ett strategiskt övertag vi kan få nytta av framöver.

Årets sista tävling för svensk herrflorett blir EM i Basel, dit endast Henri Ask åker och tävlar i den individuella tävlingen.

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?