Referat värja damer U23-EM Antalya - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Referat värja damer U23-EM Antalya

Referat värja damer U23-EM Antalya

Knappt hade damvärjfäktarna hunnit hämta sig från framgångarna vid de nordiska mästerskapen innan det var dags för ett annat mästerskap, U23-EM i turkiska Antalya. Det fanns förväntningar på framskjutna resultat, inte minst för Emma Fransson som gick in i tävlingen rankad som tvåa totalt.

Foto: BizziTeam

Förväntningarna infriades delvis. Det blev ingen medalj för Emma, men en mycket fin och meriterande niondeplats för 21-åringen. Fransson avancerade från pouleomgången utan förluster och belönades med direktavancemang till 32-tablån. Det blev en tuff kamp mot belgiska Vandingenen, men mot slutet tog Emma ledningen och kunde säkert ta hem matchen. I 16-tablån blev det tufft motstånd i form av juniorvärldsmästaren Francillone från Frankrike. Tyvärr blev det för tufft och Fransson förlorade matchen 10-15. Av övriga svenskor tog sig endast unga Linnea Eriksson vidare till direktelimineringen efter tre vinster av sex möjliga i poulen. Tyvärr blev den ukrainska supertalangen Alina Dmytruk en för svår nöt att knäcka och Linnea placerade sig på plats 41 efter förlust 5-15, ett mycket fint resultat för Linnea som är född blott 2008. Moa Maaninka slutade på plats 56 och Engla Sennerlin Holm på plats 57.

De individuella resultaten var lite blandade, säger förbundskapten Maria Elmfeldt Öhrskog. Emma fäktar starkt hela dagen, avslappnat och fokuserat med bra rörelse och tydliga initiativ. En stark vinst mot belgiskan som var första-rankad inför tävlingen men sen tyvärr förlust mot Francillione. Helt klart ett bra resultat men potentialen för medalj fanns tydligt där, så det är såklart en viss besvikelse även om hon var nöjd med sin fäktning. Linnea var en av dem yngsta deltagarna i hela tävlingen och gör sammantaget en bra tävling i debuten på U23-mästerskap. Synd för Engla och Moa som hade många jämna matcher i poulen, men tyvärr räckte det inte för att sig vidare.

Foto: BizziTeam

Det blev tufft motstånd direkt i det första lagmötet i form av Frankrike i 16-tablån. De svenska damerna hängde med bra hela matchen men låg under med 35-40 inför den avslutande perioden. Emma Fransson lyckades då krympa underläget till ynka poängen, 39-40, men kom tyvärr aldrig närmare fransyskorna som sedan tog silvermedaljen. Mot Estland i baksidans första match visade tjejerna prov på stabil fäktning och vann med 45-37. Det blev en desto jämnare match mot Spanien som Sverige ledde i princip hela vägen fram ända till åttonde perioden. Då lyckades spanjorskan Gomez Lopez täppa till underläget och inför sista perioden var det likaläge 39-39. Det var en poängfattig period som slutade i sudden death vid ställningen 40-40. Tyvärr lyckades inte Emma Fransson sätta den avgörande stöten utan Spanien gick segrandes ur matchen 41-40. I dagens sista match var det ett Sverige som var hungriga och efter sju perioder ledde damerna med 34-29 över Schweiz. I åttonde kom motståndarna närmare och inför nionde perioden hade Emma Fransson en ledning med endast 37-36. Därifrån var inget snack om saken utan Emma tog bekvämt hem sin period med 8-1 och säkrade en elfteplats för Sverige.

Svår första match mot Frankrike i T16. Tjejerna gör en bra match och vi håller oss till vår plan. Emma visade prov på erfarenheter från det individuella mötet mot Francillone och plockade nästan tillbaka matchen till likaläge. Vi visar mot Frankrike att vi har stor potential att placera oss klart bättre än elva. Vi besegrar stabilt Estland och sen en lite onödig förlust mot Spanien efter en stabil ledning hela matchen. Vi avslutar sen med en stark match mot Schweiz och sammantaget visar den nya lagkonstellationen på bra fäktning, där resultatet tyvärr inte speglar den fina fäktningen laget visade prov på idag, säger Elmfeldt Öhrskog.

Härnäst för damvärjan väntar säsongsavslutningen på senior-EM i Basel, där Emma Fransson, Sophie Engdahl, Moa Maaninka och Louise Ulltjärn ska representera Sverige. 

Text: Daniel Lazer


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?