Debutframgångar i Basel - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Debutframgångar i Basel

Debutframgångar i Basel

EM för seniorer i schweiziska Basel har nu inletts. Till säsongens sista svensk-aktuella tävling skickar Sverige 11 fäktare, och fem svenskar ställde upp under mästerskapets första dag. EM bjuder på stenhård konkurrens och är speciell då även de högst rankade fäktarna tvingas fäkta i pouleomgången till skillnad från på VM och världscuper.

Först ut var värjdamerna, där Emma Fransson föga förvånande tog Sveriges bästa placering med sin tjugoandra plats. 22-åringen inledde dagen starkt med fyra utav sex vinster i poulen, däribland en vinst 5-3 mot regerande världsmästaren Candassamy. I sin första match fäktade Fransson mot Alexandra Predescu, en repris från kvartsfinalen vid vårens OS-kvaltävling. Sist var det en jämn match, men nu tog Emma tidigt ledningen och rumänskan kom aldrig ikapp. Efter tre perioder stod svenskan som segrare med 15-12. I 32-tablån ställdes Fransson mot riktigt tufft motstånd i form av världssexan Giulia Rizzi från Italien. Tyvärr hade Emma inte mycket att komma med och det blev en rätt tydligt förlust, 5-15. 

Det känns bra ändå, jag fick kämpa mycket med fäktningen, speciellt i poulen. Predescu är teknisk duktig men jag fäktade taktiskt bra och lyckades vinna den matchen. Mot Rizzi i 32-tablån blev det ganska svårt, hon hittade ett bra tempo och jag lyckades inte riktigt lista ut vad jag skulle göra. Det blev tyvärr ganska stora siffror. Målet var såklart topp 16 men en 32-tablå är ändå en okej tävling, det som förväntas. Inte min bästa tävling, men det kunde också gått sämre, säger Emma själv om dagen. 
I bild: Louise Ulltjärn
Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

I direktelimineringen fick Fransson sällskap av EM-debutanten Louise Ulltjärn som dessutom kommer tillbaka från en skada. Louise vann bara två utav sex matcher i pouleomgången men det räckte för att avancera till direktelimineringen och 64-tablån. Även Louise ställdes mot tufft italienskt motstånd i sin direktelimineringsmatch. Ulltjärn stod till en början emot bra mot världsfemman Santuccio, men italienskan var övermäktig och matchen slutade 10-15 i hennes fördel. Louise slutade därmed på plats 60 i sitt första EM.

Det kändes helt okej. Jag ville såklart mer men det var tufft motstånd och kul att känna på denna nivån. Målet var främst att ta sig vidare från poulen, men jag vill alltid gå så långt som möjligt. Varje stöt är en utmaning i sig och jag har ju haft problem med kroppen från skadan. Lagtävlingen ska bli jättekul, vi är ett grymt lag och det ska bli fantastiskt att fäkta tillsammans med dem, säger Louise. 
I bild: Henri Ask
Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

En annan debutant var Henri Ask som var Sveriges enda tävlande i herrflorettklassen. Poulen var otroligt tuff men Ask tog några viktiga skalper och lyckades avancera till direktelimineringen efter tre vinster utav sex möjliga. I 64-tablån fäktade Ask mot Ignacio Breteau från Spanien, men förlorade tyvärr 7-15 och slutade på trettionionde plats.

Jag har en ganska bra känsla efter dagen, jag tog mig vidare från poulen vilket var mitt mål. I direktelimineringen förlorade jag mot spanjoren som jag egentligen borde ha vunnit, men han var smartare och förtjänar vinsten. Jag har en tendens att vakna rätt sent i matcherna men jag tycker att jag lyckades vara mer koncentrerad och hålla bättre fokus idag. Jag har haft roligt idag, säger Henri Ask.

I damvärjtävlingen slutade Sophie Engdahl slutade på plats 70 och Moa Maaninka på plats 74. De återvänder med damvärjlaget på fredag.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?