Blandade känslor efter EM:s lagtävlingar - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Blandade känslor efter EM:s lagtävlingar

Blandade känslor efter EM:s lagtävlingar

I Europamästerskapets avslutande tävlingsdagar deltog två svenska deltagare – lagen i herrvärja och damvärja.

Först ut var damvärjlaget som i år utgjordes av Sophie Engdahl, Emma Fransson, Moa Maaninka och Louise Ulltjärn. De nyblivna nordiska mästarna inledde tävlingsdagen i 16-tablån mot laget från Israel. Matchen inleddes i likaläge, men vid femte periodens slut hade Israel en rätt klar ledning med 25-19. Sverige kom närmare, speciellt efter debutanten Louise Ulltjärns starka insats i åttonde perioden då hon lyckades minska underläget till två poäng, 37-39. Tyvärr räckte inte Emma Franssons fäktning till i sista perioden och Sverige förlorade matchen med 40-45. 

I baksidans första match väntade Spanien och det blev en kamp in i det sista. Efter första tredjedelen ledde Sverige bekvämt med 12-7, men efter två starka spanska insatser ledde istället motståndarna med 20-19 efter femte perioden. Inför näst sista perioden ledde Spanien med två poäng, men efter ännu en imponerande insats av Louise Ulltjärn gick Emma Fransson upp mot Dana Raposo i likaläge inför sista perioden. Det blev en riktigt hård kamp som Emma till slut avgjorde med en avgörande stöt i sudden death och vinst för Sverige 35-34. I dagens sista match mot det urstarka ukrainska laget kom Sverige aldrig riktigt in i sin fäktning. Halvvägs in i matchen ledde Ukraina med 30-19 och slutresultatet skrevs till 45-24. Det svenska laget slutar därmed på plats 10 i sista tävlingen för säsongen. 

Dagen har gått förvånansvärt bra. Det var jämna matcher redan från början mot Israel, sedan en prioritetsvinst mot Spanien och tyvärr en förlust mot Ukraina. Överlag en bra dag dock. Tiondeplatsen är en förbättring från förra året så vi är nöjda, säger det svenska damlaget. 

Herrarnas lagtävling slutade däremot i besvikelse efter en tidig sorti mot Storbritannien. Efter stabila prestationer i den individuella tävlingen fanns det förhoppningar om en framskjuten placering, men tyvärr blev det tvärtom. Britterna drog ifrån sakta men säkert för varje period och vid utgången av den femte ledde dem med 18-10. Det blev inte bättre utan matchen slutade 45-31 i Storbritanniens fördel vilket innebar att Sverige slutade på plats 18.

Lagtävlingen gick inte som vi ville, vi är alla besvikna. VI kan bättre, så vi får komma på en bättre plan inför nästa säsong. Den största lärdomen är att vi behöver mer internationell sparring, vi måste möta bättre motstånd för det här duger inte. Vi måste ha en högre lägstanivå, detta var inte bra. Vi hade faktiskt förberett oss väl, men det föll på utförandet. Tyvärr fungerade ingenting idag, vi får helt enkelt ladda om, säger ett klart besviket herrlag i en intervju efter tävlingen. 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?