Ingen framskjuten placering för herrvärjan: "Bra fäktning men taskigt resultat" - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Ingen framskjuten placering för herrvärjan: “Bra fäktning men taskigt resultat”

Ingen framskjuten placering för herrvärjan: “Bra fäktning men taskigt resultat”

Under mästerskapets sista individuella tävlingsdag var det dags för herrvärjan att gå upp på pisten. Det svenska laget kom nyligen från ett guld på de nordiska mästerskapen och en överlag bra säsong. Förväntningarna fanns på framskjutna placeringar, inte minst för Jonathan Svensson som i fjol kom sexa när EM avgjordes i Plovdiv.

Tyvärr räckte det inte lika långt i år för Svensson, som trots en skrällvinst i direktelimineringen slutade på plats 29. Svensken inledde dagen med en okej poule, tre vinster av fem möjliga. Efter att ha stått över 128-tablån blev det tuffast möjliga motstånd direkt i 64-tablån i form av världsfyran och regerande mästaren Davide Di Veroli från Italien. Att man möter de bästa så tidigt är en konsekvens av att även de högst rankade fäktarna går igenom pouleomgången. Jonathan lät sig dock inte skrämmas utan tog en tidig ledning med 3-0 efter första perioden. I andra perioden såg italienaren om än mer ofokuserad ut och efter en rad riktigt fina stötar ledde Svensson med 9-5. Di veroli skulle inte ge upp så lätt och lyckades mot slutet av matchen hämta upp till likaläge 13-13. Det hela avgjordes således i sudden death där Jonathan lyckades avgöra med en vacker stöt på utsidan av handen och därmed avancera till 32-tablån. Där tog det tyvärr stopp efter förlust mot brittiska Alec Brooke i en match där Svensson aldrig riktigt kom igång.

Idag har det gått både bra och dåligt. Några tuffa matcher i poulen och jag kom inte riktigt igång. Ritikgt tuff match mot Di Veroli, det gick bra men en riktigt tuff match. Mot britten kom jag inte riktigt igång och det blev en sur förlust. Inför tävlingen var mitt mål att komma så bra som möjligt och känna efter lite hur kroppen kändes och hur den svarade. Precis inför tävlingen så har jag haft en liten skada i ljumsken så det har försökt vara träna benarbete och snabbhet trots det.

Jonathan Svensson

Vidare från poulen gick även Linus Islas Flygare och Christopher Kelly. Islas Flygare gjorde en strålande poule, fem av sex vinster, och rankades på plats 13 i direktelimineringen. Även han stötte på tufft motstånd i Luigi Middleton från Frankrike, blivande finalist. Linus ledde efter första perioden med 4-2, men i den andra gick fransmannen ikapp och förbi till en ledning med 5-8. Svensken kämpade på men och efter förlust 11-15 blev det en tidig sorti och plats 35.

Det var en sådär dag, inte riktigt det resultatet jag ville. Tråkigt att åka ut i 64:an, jag gjorde en bra poule men tuff match direkt i elimineringen. Jag hade ingen riktigt utmaning idag, det var mest att få fäktningen dit jag vill. Det har gått helt okej, jag har varit lugn och fäktat så som jag velat, säger Islas Flygare. 

Foto: BizziTeam/Svensk Fäktning

Christopher Kelly vann tre matcher i pouleomgången och behövde därmed fäkta en match i 128-tablån. Där kunde han relativt bekvämt besegra Salokas från Litauen, och i efterföljande match blev det familjärt motstånd från den nordiska mästaren Markus Salm från Estland. De två 03:orna följde varandra åt i princip hela matchen och när ordinarie tiden hade gått ut stod det 9-9. Salm fick prioriteten och Kelly inledde sin offensiv direkt. Trots en bra timing i svenskens utfall missade Christopher och istället satte Salm den avgörande stöten. Christopher slutade därmed på plats 59.

Riktigt segt att åka ut ur 64-tablån med en ynka stöt. Dagen fram tills dess bar riktigt bra så det var ett lite taskigt resultat. Målet var 32-tablå men jag har under hela dagen haft det lite svårt med koncentrationen, säger Christopher Kelly.

Ian Bäckström tog sig inte vidare från poulen och slutade på plats 91 i sin mästerskapsdebut. 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?