Säsongen 2024/25 har nu inletts på allvar för våra landslag med en kalender som de kommande månaderna duggar tätt av världscuper, satelittävlingar och landslagsläger. Men denna säsong är inte som vilken annan. I år har två internationella satsningar inletts för landslagen i damvärja och herrflorett. Planerna skiljer sig lite men målen är samma; ett konkurrenskraftigt landslag med chans till OS-kval samt bättre och mer konsekventa internationella resultat. Förbundet fick en pratstund med både fäktarna och tränarna för de respektive satsningarna. Två reportage kommer att skrivas på ämnet – nu om herrflorett.
Få lär ha glömt Marcus Broberg bragdartade insats under junior-EM 2023 i Tallin. Efter att under två år knappt rört en florett lyckades Marcus vinna silvret, den första svenska EM-medaljen i juniorflorett någonsin. Säsongen fick ett abrupt avslut då Marcus var tvungen att återvända till Malaysia för att vara med sin pappa, som sen tragiskt gick bort i september 2023. Säsongen fick ett ljummet avslut i 2024, men nu är Marcus tillbaka hungrigare än någonsin. Och OS-guld 2028 är det han har i sikte.
Men först, Brindisi och invigningstävlingen för Europeiska fäktkonfederationens nya tävlingsserie ’Fencing for everyone’. Från Sverige reste sex herrfäktare, men i den individuella tävlingen blev det inga toppresultat. Emil Nordman Rid (ÄFK) blev bäste svensk på plats 18, tätt följd av Marcus Broberg (GFK) på plats 21. Broberg var inte dock oroad över sitt resultat:
– Jag är inte jätteledsen, men det var absolut ett dåligt resultat. Jag förlorade en match jag borde ha vunnit, men jag underskattade motståndaren och det var svårt att komma tillbaka från det tidiga underläget, säger Marcus till Svenska Fäktförbundet.
Desto bättre gick det i söndagens lagtävling. Efter förlust mot Storbritannien i semifinal besegrade Sverige bekvämt Nederländerna med 45-24 för att säkra bronset.
– Det känns bra att vinna medalj med detta unga lag som inte heller är vårt förstalag. Väldigt kul att se Erik [Boustedt, GFK] fäkta så bra, det är det bästa jag sett från honom, säger Marcus stolt.
Tävlingen i Italien var unik då den var först ut i EFC:s nya flaggskeppsprogram ’Fencing for everyone’, FFE. Projektet kom till för att skapa en fäktserie på hög nivå i Europa efter att det internationella fäktförbundet flyttat många av de tävlingar som tidigare gick på europeisk mark ut i världen. Helgens startfält var tunnare än väntat, men förbundskapten Martin Roth Kronwall ser optimistiskt på framtiden:
– Jag förstår att instiftandet av FFE var ett politiskt beslut, men jag känner sympati för EFC:s ställning mot Ryssland och Belarus samt deras arbete för att återta initiativet i internationell fäktpolitik. Det är dåligt att FFE-touren behövs, men bra att den finns. Jag stödjer projektet, det behövs en europeisk serie som våra elitsatsande fäktare kan åka till. Till nästa tävling önskar jag bara ett resmål som är lättare att ta sig till, säger Martin med ett leende.
En tävlingsserie för elitfäktare blir extra viktigt när herrfloretten drar igång en ny satsning mot OS 2028. Satsningen byggs kring en kärngrupp, bestående av Marcus Broberg och Emil Nordman Rid, tillsammans med en grupp yngre, lovande fäktare som roterar i säsongens olika lag. Målet är att ha en fäktare på OS i Los Angeles 2028, och förbundskapten Roth Kronwall är optimistisk:
– Att få in ett lag vore att sikta mot stjärnorna, men att Marcus ska kvala till OS är inte längre bort än trädtopparna. Det är otroligt kul att jobba med Marcus, vi kompletterar varandra och jag är säker på att vi kan gå långt tillsammans.
Just Martin Roth Kronwall innehar en central roll i den kommande satsningen. Han är en av Sveriges mest erfarna florettränare och gick i början av säsongen in som förbundskapten för florettlandslagen. Något Marcus Broberg är mer än nöjd med:
– Han är den perfekt coachen för mig. Han är bra på anatomi och när vi började jobba hade jag redan en bra grund i fäktningen. Jag behöver en coach som inte säger till mig vad jag ska göra, utan som lyssnar in mig som fäktare och som vill jobba tillsammans. Innan junior-EM hade jag inte tävlat på två år och tillsammans med Martin lyckades vi få medalj. Om vi bara fortsätter så tvekar jag inte på att vi kan nå våra mål.
Ett OS-guld 2028 är inte lätt att uppnå, men det är en motiverad och självsäker Marcus som pratar med oss:
– Jag blev besviken när jag inte fick fäkta kvaltävlingen inför OS i Paris, jag vet att jag hade kunnat vinna den tävlingen och kvala till OS. Nu inleder vi en ny satsning, och det slutgiltiga målet är guld i LA 2028, så enkelt är det. I varje tävling måste man satsa på guld, annars satsar man bara på att förlora.
När vi diskuterar planerna för den närmsta tiden tydliggörs två tydliga prioriteringar; pengar och tävlande, mycket pengar och mycket tävlande. Martin uppskattar att en säsong med en dedikerad satsning kostar mellan 150 och 180 tusen kronor. Och då pratar han bara om utgifter för själva tävlandet. Även Marcus betonar vikten av sponsorer:
– Huvudfokus just nu är att säkra sponsorer och pengar. Därefter ska jag vinna varje tävling jag åker till.
Och Marcus lär få många chanser att vinna. Härnäst väntar satelitvärldscupen i Barcelona, följt av världscupstävlingar i Tunis samt japanska Takasaki. Efter nyår väntar världscupen i Paris, men däremellan ska ett träningsläger i Köpenhamn och ett i Bangkok hinnas med. Och om pengarna rullar in, väntar även tävlingar i Mexiko och Peru. Men för Marcus är detta rent nöje:
– Jag får genomföra satsningen tillsammans med några av mina närmsta vänner. Henri [Ask], Nils [Unyial] och Emil [Normdan Rid] hänger jag med även utanför fäktningen och vi har en stark relation. Jag skulle också vilja lyfta förbundets sportchef Tomasz Goral, som jag tycker gör ett bra jobb hitills och som såg till att jag fick åka till Brindisi. Vår satsning har bra förutsättningar och det starkaste laget Sverige haft på länge. Vi är alla motiverade och redo, nu ska bara pengarna in sen kör vi.