Parallellt med SM i Borås hade Svensk Fäktning en stor grupp som tävlade utomlands.
ECC Krakow
EM om två veckor – då visar Filip Zimmerman att formen är den ska vara. Örebroaren följde upp sitt silver i Serbien med ännu en fenomenal placering när han slutade på femteplats i Krakow. Tävlingen i Polen är säsongens sista kadettävling och till start var hela 258 fäktare.
Filip gick in i tävlingen som den högst rankade fäktaren och kom ut från pollen med fem vinster och en förlust. Efter att ha stått över första elimineringsmatchen besegrade Filip israelen Sosnitzki (15-12), rumänen Mladin (15-11) och ukrainas Havadzyn (15-4) för att ta sig till 16-tablån. Där gick Zimmerman en hård kamp mot fransmannen Toto men svensken gick segrandes ur striden 15-14. Tyvärr förlorade Filip kvartsfinalen med 13-15 mot dagens segrare Van Laecke från Belgien, men slutar på en fenomenal femteplats.
På damsidan blev det tyvärr inte lika bra resultat. Linnea Eriksson inledde visserligen med en stark pouleomgång, men fick se sig besegrad redan i T128 av schweiziskan 14-15. Även Elsa Elmfeldt Öhrskog och Alicia Gonzalez blev utslagna i T128 efter att ha vunnit sina inledande elimineringsmatcher.
Grand prix herrflorett Turin

256 herrar ställde upp i den prestigefyllda GP-tävlingen i italienska Turin. De svenska herrflorettfäktarna har haft en trevande inledning på säsongen, men tävlingen i Turin skulle bli ett fall framåt.
Bästa svensk blev Marcus Broberg (GFK) som slutade på plats 84. Göteborgaren gjorde en stark poule, fyra av sex vinster, och fick med sig skalper mot VM-medaljören Saito från Japan och tysken Felix Klein. Broberg stod över 256-tablån, men mötte i 128-tablån en annan tysk, Noah Braun. Det var en jämn match som Marcus lyckades hämta upp till 14-14 efter ett par stötars underläge. Svensken missade sin attack på sista stöten, men domaren dömde rött kort till motståndaren för att dölja maskskägget och Marcus vann matchen 15-14.
Mellan honom och huvudtablån stod nu amerikanen Chase Emmer, 20-åringen som vid blott 18 års ålder tog brons vid världscupen i Paris. Marcus gjorde en bra instats men fick tyvärr se sig slagen 15-11. Ett fall framåt tycker förbundskapten Martin Roth Kronwall:
Marcus gör en bra tävling, en stark match mot Emmer men orkar inte riktigt hela vägen fysiskt. Jag trodde dagen var körd redan mot tysken när Marcus valde att göra en dum stöt. Jag hade gett upp och vände mig om, men hör plötsligt Marcus skrika och inser att han vunnit matchen på rött kort. Ibland har man marginalerna på sin sida. Han har nu fått ett individuellt fysprogram och vi ska se att det nog blir bättre om ett halvår, det känns som vi är på rätt spår.
Med sig i elimineringen hade Marcus Ängbys Emil Nordman Rid, som nyligen flyttat till Munchen. Emil gick en hård kamp mot polacken Kwiatkowski i 256-tablån och fick tyvärr se sig slagen 15-11 för att sluta på plats 176. Den tredje svensken Henri Ask, även han bosatt i Munchen, vann endast två av sex matcher i pollen och gick inte vidare till elimineringen. Han slutade på plats 202, men Roth Kronwall gillar vad han ser:
Emil fäktar bra även om det bara är två vinster i poulen, visserligen förluster men bra genomförda matcher. Han har inget att skämmas för, det var en svår poule och han hade inte marginalerna på sin sida. Man får ha i åtanke att Emil fortfarande bara är junior, så tålamodet och det inre lugnet kommer ta ett tag att utvecklas. Henri gjorde en OK poule, han avslutade väldigt starkt men det var bara lite för sent.

På plats i Turin hade vi också Miriam Schreiber (GFK), som nu bor och tränar i Italien. Miriam vann hälften av matcherna i poulen och avancerade således till direktelimineringen, där hon ställdes mot den starka ukrainskan Poloziuk i preliminära 128-tablån. Tyvärr kom Miriam aldrig in i matchen och fick se sig besegrad med 15-5 och slutade på plats 128. Tränare Martin är inte för besviken:
Det är en helt ok insats, två matcher Miriam leder och sen tappar till 5-4. Att ha 3-3 istället för 5-1 ut från poulen gör motståndet väsentligt tuffare. Miriam har inlett ett samarbete med fäktlegendaren Andrea Baldini. Det kommer bli mycket spännande att se utvecklingen framåt!
VC damvärja Barcelona

Inte heller för damvärjafäktarna på seniorsidan blev det en lyckad tävling. Damerna, som nu ingår i Svensk Fäktnings OS-satsning mot OS 2028 och 2032, nådde inte riktigt upp till sin vanliga nivå i den individuella tävlingen. Förutom Moa Maniska gick samtliga fäktare till direktelimineringen, men där tog det stopp tidigare än önskat.
Emma Fransson gjorde en väldigt bra poule, 5 av 6 vinster, men i den tuffa konkurrensen belönades hon bara med rank 26 i elimineringen. Hon stötte på hårt motstånd i 128-tablån i form av Leonora Mackinnon från Kanada och förlorade tyvärr sin match med 15-13 och slutade på plats 105. Sophie Engdahl (FFF) hade gjort en bra pouleomgång, men fick tyvärr se sig besegrad i preliminära 128-tablån av kineiska Liang och slutade på plats 115. Klubbkamraten Elvira Mårtensson vann i 256-tablån mot kinesiskan Xu (15-9), men föll i nästa match mot ytterligare en kinesiska, Xing, med 15-13 och slutar på plats 146. Moa Maaninika slutar på plats 232.
Hoppet stod istället till lagtävlingen där damerna gjort bra ifrån sig under säsongen. Det uttalade målet var att ta sig längre än sin inledande ranking, 16, något man lyckats med varje tävling denna säsong. Tyvärr skulle hemmalaget Spanien bli för svårt och damerna fick se sig besegrade med 45-35 och slutade på plats 19.
Text: Daniel Lazer