Den moderna fäktföreningen engagerar - Svensk Fäktning

Den moderna fäktföreningen engagerar

På denna sida finns material från Svenska Fäktförbundets konferens “Den moderna fäktföreningen engagerar. Konferensen genomfördes digitalt den 13 mars 2021 och var avstampet för en ökad satsning på förbundsutveckling med utgångspunkt i den strategi för föreningsutveckling och utbildning som förbundet arbetat fram. En central komponent i denna strategi är den utvecklingsmodell som beskriver en fäktares utveckling och de insatser som behöver göras i olika perioder (se konferens om utvecklingsmodell 17 oktober 2020).

Svenska Fäktförbundets sekreterare Pia Björk har ställt samman en skriftlig dokumentation av presentationer och diskussioner.

Sammanfattning av konferensen Den moderna fäktföreningen engagerar_2021-03-13Ladda ner

Video och presentationer från konferensen

Vissa videos kommer endast att finnas tillgängliga under en begränsad tid.

Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg inledde verksamhetskonferensen Den moderna fäktföreningen engagerar.


Aron Schoug Öhman
Fäktföreningen och föreningsengagemanget 

Aron Schoug är doktorand i pedagogik med intresse för civilsamhälle, ideellt arbete, demokrati, organisatoriskt lärande och kreativitet. Dessa områden väver han samman i sin forskning om samarbets- och organiseringsprocesser i föreningar, andra ideella sammanslutningar och konstnärligt arbete. Hans övergripande forskningsintresse handlar om att förstå hur ledarskap och samordning tar sig uttryck i sammanhang där människor engagerar sig på sin fritid för något som de är personligt engagerade i. I tidigare forskningsprojekt har Aron studerat ideellt engagemang ur ett motivationsperspektiv och föreläser regelbundet på olika föreningar som vill bli bättre på att engagera sina medlemmar.


Johan Fallby

Fäktarnas engagemang – Växthuset och Svensk Fäktnings utvecklingsmodell 

Johan Fallby är idrottspsykologisk rådgivare, författare, föreläsare och före detta landslagsman i bordtennis. Efter bland annat uppdrag för fotbollslagen F.C. København och Djurgårdens IF, tio år som ansvarig för idrottspsykologi på Svenska Fotbollförbundet och mängder av uppdrag för föreningar i olika idrotter, Sveriges Olympiska kommitté (SOK), specialidrottsförbund och Riksidrottsförbundet, driver han nu projektet 2motiv8 och arbetar med uppdrag inom idrotten och näringslivet. Han är författare till boken ”Gör det bättre själv om du kan – Stötta ditt barn till hållbar och framgångsrik idrott”.


Alexandra Krook 

Första gången  – rekrytering och prova på

Alexandra Krook är grundare av den ideella föreningen Sparks Generation som nått ut till tusentals unga och på kort tid fått över 1000 ungdomar att prova nya aktiviteter där de bor. Sparks har en digital plattform som hjälper unga att hitta sin grej samtidigt som man också hjälper ungdomsverksamheter att nå ut i kanaler och på ett sätt som unga gillar. Med hjälp av lokala ungdomar och Influencer ambassadörer som RMM , Penny Parnevik, Wilma & Emil Holmqvist  lyfter Sparks fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen. Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bland våra donatorer och bidragsgivare finns bland andra Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Skandia:Idéer för livet, James Burke Foundation.