Hittills har ingen engelsk eller amerikansk utmanare lyckats erövra presidentposten i Internationella Fäktförbundet. Frågan är hur det går när den nuvarande franske FIE-presidenten René Roch en gång drar sig tillbaka.
USA uppnår allt bättre resultat internationellt och de amerikanska kontinenterna, där USA har en ledande ställning, har ett mer välorganiserat samarbete än någon annan del av världen. Kanske ser man ett slut på den franska hegemonin, symboliserad inte minst av franska språkets starka ställning?
I en artikel i den franska tidningen Le Monde (26 augusti 2002) uttalar en bekymrad Pierre Abric, ordförande i Franska Fäktförbundet, djup oro för det franska språkets framtid inom fäktsporten.
Enligt Abric skulle en övergång till engelskan innebära “att förlora en del av vår identitet… Situationen är oerhört allvarlig”.
Det kan hända att att fäktning en gång kommer att dömas på engelska, säger Serge Plasterie, fransk ledamot i domarkommissionen. Om en engelskspråkig en dag övertar presidentskapet i Internationella Fäktförbundet blir frågan aktuell…
Räddningen för franskan har hittills varit att många ombud röstat på att behålla franska som språk eftersom de valts ut för sitt uppdrag just tack vare sina franskkunskaper.
Kompromissen att kongresserna simultantolkas från franska till spanska och engelska och att alla officiella dokument författas på de tre språken har också undanröjt en del av missnöjet. Samtidigt är det fortfarande omöjligt att hänga med under kommissionsmöten och i informella sammanhang utan franskkunskaper, vilket borgar för fortsatta konflikter.
För den som intresserar sig för båda sidors argument i den lite större konflikten mellan USA och Frankrike rekommenderas till exempel sajten http://www.fuckfrance.com.