2013 - Träningsläger i Rumänien - Svensk Fäktning

2013 – Träningsläger i Rumänien

Byn upp i bergen där vi bor heter Cheile Gradistei och liknar en Schweizisk alpby och ligger på 1300 meters höjd. Stället ligger tre timmars transfer från Bukarest. Vi har sol, snö och minusgrader i en skidortsliknande miljö. Vi som är här från den svenska sidan är Emma, Sanne, Johanna, Kinka, Nick Lapuste och jag själv.

Träning sker i en trevlig konferenslokal som iordningställt för oss. Pool, jazuzzi och bastu direkt i anslutning till träningslokal som vi utnyttjar. Träningen är fantastiskt bra med Ana Branza i spetsen. Ana ligger först i den individuella världsrankingen. Det rumänska laget ligger trea på FIEs lista.

Maten har toppkvalitet i en bra restaurang strax intill hotellet. Det rumänska laget leds av förbundskapten Octavian Zidarru. De är sex tjejer som tränar professionellt och på heltid. Förutom Octavian finns tränaren från Steaua Bucuresti här. Dessutom är landslagets egen läkare och massör på plats från morgon till kväll varje dag. De rumänska tjejerna och tränare får massage dagligen. Fäktarna är helt och fullt ompysslade av sitt resursteam. Andretränaren fixar med vapen. Vi fick också frågan om vi ville ha massage, vilket vi genast accepterade. Johanna har behövt konsultera doktor. Fick träningsförbud en dag men är tillbaka på pisten i full sving nu.

Rumänsk fäktning har haft ett riktigt bra 2013 med totalt sex mästerskapsmedaljer. Tre EM- och tre VM-medaljer levererade av damvärja och herrsabel tillsammans. Denna framgång har lett till att fäktning rankas som bästa sport totalt sett under 2013 i Rumänien. Ett TV-team har varit på besök under lägret och gjort ett reportage. Både Octavian och jag intervjuades av TV-reporter som uppdrag att följa fäktsporten.

Det rumänska damlaget har hyllats fyra gånger de senaste två veckorna av olika instanser. Rumänska Fäktförbundet, Sportministeriet, Militären då de är arbetsgivare till de flesta fäktarna, samt en närliggande stad där Ana är hedersmedborgare. Diplom, priser och bonusar har delats ut. Annat av kuriosa är att vi besökt Draculas slott som ligger alldeles i närheten.

Ett stort tack till Nick Lapuste som med sina kontakter har ordnat att vi har haft möjlighet att komma på detta läger. Stort tack också förstås till Octavian Zidarru som är huvudansvarig på plats.

Fler bilder på Facebook.

Björne Väggö