Sanktioner mot FIE-Presidenten Alisher Usmanov – pausar som FIE-president - Svensk Fäktning

Sanktioner mot FIE-Presidenten Alisher Usmanov – pausar som FIE-president

Europeiska unionen publicerade igår måndag 28 februari namnen på de 26 ryska individer som drabbas av sanktioner från EU. Europeiska rådet beslutade om åtgärden i söndags vid ett möte med utrikesministrarna. En av de som valts ut är Alisher Usmanov, president i Internationella Fäktförbundet FIE sedan 2008.

Sanktionerna innebär en frysning av Usmanovs tillgångar, det vill säga att det blir olagligt för banker och andra att låta honom disponera sina tillgångar. Han kommer heller inte tillåtas att vistas i EU eller befinna sig i transit i ett EU-land.

Alisher Usmanov meddelade vid lunchtid idag tisdag att han med omedelbar verkan kommer att avstå ifrån att “utöva mina plikter som FIE president … tills rättvisan återställts”.

Europeiska rådets motivering: “En av Putins favoritoligarker”

Anledningen till att EU beslutat om sanktioner mot Alisher Usmanov beskrivs såhär (Council Implementing Regulation (EU) 2022/336 of 28 February 2022):

“Alisher Usmanov är en oligark som stödjer Kreml, med särskilt nära band till den ryske presidenten Vladimir Putin. Han har kallats en av Putins favoritoligarker. Han anses vara en av Rysslands “affärsämbetsmän”, som har förtroendet att underhålla de finansiella flödena men vars position är beroende av presidentens välvilja. Herr Usmanov har enligt uppgifter företrätt president Putin och löst problem i hans [personliga] affärer. Enligt FinCEN filer betalade han sex miljoner dollar till Vladimir Putins inflytelserika rådgivare Valentin Yumashev. Dmitry Medvedev, vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd och före detta president och premiärminister i Ryssland, åtnjöt luxuösa boenden som kontrollerades av herr Usmanov. Av dessa anledningar stödde han aktivt ryska beslutsfattare som är ansvariga för annektionen av Krim och destabiliseringen av Ukraina materiellt och finansiellt.

Herr Usmanov har intressen i järnmalm och stål, media- och internetföretag. Hans största innehav är metalljätten Metalloinvest. När herr Usmanov tog kontroll över den daliga affärstidningen Kommersant, beskars friheten för redaktionen och tidningen fick tydligt en positiv hållning till Kreml. Med herr Usmanov som ägare prublicerade Kommersant en propagandistisk anti-ukrainsk artikel av Dmitry Medvedev, där den förre ryske presidenten argumenterade för att det var meningslöst att att ha diskussioner med den nuvarande ukrainska regimen, som enligt hans mening var helt under utländsk kontroll. Därför stödde han [Alisher Usmanov] aktivt den ryska regeringens destabiliseringspolitik mot Ukraina.”

Usmanov: “Falska och ärekränkande anklagelser”

Under tisdagen har Alisher Usmanov meddelat på FIE:s hemsida att han anser att beslutet om sanktioner är orättvist och baserat på anklagelser som är falska och ärekränkande som skadar hans ära, värdighet och rykte som affärsman. Han meddelar att han kommer att vidta alla åtgärder för att skydda sin ära och sitt rykte. Samtidigt suspenderar han sin roll som FIE:s president “tills rättvisan återställts”.

Källor:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/02/28/russia-s-military-aggression-against-ukraine-council-imposes-sanctions-on-26-persons-and-one-entity/

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32022R0336&qid=1646121426454

https://fie.org/articles/1157

Läs mer

https://www.insidethegames.biz/articles/1119905/usmanov-placed-on-eu-sanctions-list