Första SM individuellt - men absolut inte mitt sista! - Svensk Fäktning
Hem » Aktuellt » Första SM individuellt – men absolut inte mitt sista!

Första SM individuellt – men absolut inte mitt sista!

En magisk upplevelse!

Hemma efter att i tre dagar ha fått uppleva mitt absoluta första Individuella SM. Det gav många intryck och jag tänkte dela med mig av några till er.

Jag förstod redan på Lag SM att fäktare hejar på varandra. Fäktare stöttar, visar känslor och det finns många vinnarskallar. Låt mig få berätta vad jag har upplevt.

Foto: Oscar Larsson

Vägen till att arrangera ett SM i Luleå på SM Veckan!

Bengt Bogh ordförande i Norrlands Fäktförbund förstod tidigt att detta skulle vara bra för Region Norr och för Svensk Fäktning. – Att få synliggöra vår sport för andra som inte redan har förstått att fäktning är något som skulle passa så många fler än för dom som redan har hajat grejen. Tidigare GS Pierre var redan på bollen och Mats Svensson från styrelsen tog ledarskap att se till att detta blev verkligt.

Det var en stor utmaning för vårt förbund som inte är vana arrangörer av att planera och genomföra tävlingar. Det är som bekant våra föreningar allra bäst på! STIL som är föreningen i Luleå är inte många i antal och heller inte vana arrangörer av tävling – och självklart inte av en sån högtidlig tävling som ett SM, men modet och viljan fanns och det räcker långt – riktigt långt skulle det visa sig.

En liten projektgrupp startade där vi diskuterade allt från rädslan att det skulle bli för dyrt för fäktare med resor och boende till att få ihop vår egen ekonomi med alla kostnader, till hur vi skulle få dit pister, hitta domare på rätt nivå, skulle vi kunna ha övriga arrangemang som föreläsningar/seminarium, och mycket mera. Det var möten med arrangörer för SM veckan både för föreningen STIL och för förbundet.

Vi fick flera oklara besked från SVT och vi flyttades runt i deras schema. Alla som planerade förutom mig själv är ideella och otaliga timmar lades ner för att tillslut stå i Kronanhallen i Luleå och starta arbetet med att placera ut pister. Helt klart en konst att “trampa ut” en pist. “anksteg”… Vår tävlingsledare Mats och vår grafiska expert och socialamedie expert Isabell visade vägen.

10.000 tittare på Tik Tok – filmad av Carro Håkanson 😄 https://vm.tiktok.com/ZGe5WAmMr/

Sabeln satte nivån direkt!

Med en mycket bra uppslutning av sabelfäktare så drog den första SM Tävlingen igång. Denna gång med fem kompetenta domare som otaliga gånger har dömt sabel och kan den på internationell nivå med FIE licens. Det syntes tydligt att kommunikationen mellan domare och fäktare och även tränare höjde kvalitén ordentligt. Det var som alltid med Sabel (min andra tävling med sabel…) ett rasande högt tempo. För ett otränat öga som mitt så kan jag faktiskt inte förstå hur domare hänger med och det är fascinerande med den atletism och det fotarbetet som fäktare har (Det kanske ska stå benarbete ☺️).

Vi saknade en tjejklass i Sabel och det hoppas jag ändras framöver.

Foto: Som alla andra underbara foton. Oscar Larsson

Prisutdelning på torget i Luleå

Lugi fäktförening med Gabriel Frigyesi och Daniel Carlstedt Ringius vann brons. Från samma förening vann Malte Persson silver och från FFF vann Philip Wallenius ett efterlängtat guld 🥇.

foto: Oscar Larsson

Fredagskvällen avslutades med ytterligare förberedelser för att ta emot alla Florett och Värjfäktare.

Peter Ejemyr som var säkerhetsansvarig och tävlingsledare såg till, precis som innan SM i sabel, att allt som ska testas testades. Helt klart en ny erfarenhet för mig och det var en och annan som inte klarade testet. Det löstes såklart och alla kunde vara med.

På och av med delad väst från snäll kompis. https://vm.tiktok.com/ZGe5Wmfuv/ EN VIRAL SUCCÈ PÅ TIK TOK.

Under söndagens tävlingar i Florett och Värja kom SVT förbi och gjorde ett litet reportage där Miriam Schreiber GFK (florett) och Ian Bäckström FFF (värja) intervjuades.

Här kan ni se reportaget på SVT

Vi var många i den nya luftiga hallen där alla pister var på gång samtidigt. STIL tog hand om fika och mat och många minglade runt och det var en grym stämning! För min del gav dagen många givande samtal och många spännande matcher samt att jag uppskattade att få prata med tränare och fäktare och komma närmare att förstå vår sport. Den kvällen smet jag i från flytten mellan Kronanhallen och finalhallen Luleå Energi Arena. Tacksam för att andra som kunde detta tog sig an den utmanande uppgiften.

Mina öron dånade av alla skrik som jag fortfarande inte är van vid precis som jag inte är van vid att fäktare lägger precis allt på läktare. Hänger upp kläder och handdukar och tar gladeligen av sig sina svettiga kläder bland alla andra. Skriket älskar jag men jag älskar verkligen inte svettiga kläder och nakna kroppar på en läktare. Jag gjorde mina försöka att hålla rent på en del av läktaren så att all publik fick en trevligare åskådarplats 😂. Det gick sådär. Bättring krävdes till finaldagen!

En liten syn kring detta. ( Foto: Oscar Larsson ) Som tur var fanns det en stor läktare.

Finaldagen för Florett och Värja

Vi började tidigt med att göra en direktsänding i TV 4 morgonsoffa. Jag dribblade bort mig själv när reportern sa att det bara krävdes två i första delen av sändningen och glad är jag för det då Mats Svensson och Philip Wallenius klarade frågorna på ett utmärkt sätt. Efter en reklampaus fäktade reportern mot Sofie Engdahl med Daniel Lazer som kommenterade domare. Miriam Schreiber, Sara Mikulak och Sofie Engdahl fick berätta lite om våra vapen. Ni kan se inslaget på TV 4 02.46 in i programmet.

Vilka stjärnor 💫

Här kan ni se inslaget på TV 4 om ni har ett konto.

Snapchat från reportaget på tv 4. Med reporter Peter, fäktare Sofie Engdahl och för dagen domare Daniel Lazer.

Nu började den riktiga planeringen för finalerna och det var spänt och lite nervöst att få till det. Överdomare Tomasz Goral var inte helt nöjd med att pisterna låg så tätt. Inte en lätt lek för domarna att få optimal överblick men det kan jag säga – Det gick utmärkt bra tillslut. Jag har fått frågan om varför vi hade fem internationella domare på plats alla dagar och inte någon från Sverige. Vi tog det beslutet innan årsskiftet av flera skäl:

1. Ekonomiska – Fem erfarna FIE domare som kunde döma alla vapen krävde enbart deras resor till Luleå.

2. Jävsituationen – Det finns ingen situation där Jäv infinner sig som annars ofta kan upplevas som ett problem.

3. Hög nivå – Det är inte tillräckligt många som kan döma Sabel i Sverige på hög nivå.

Konsekvenser av vårt beslut är flera, men framförallt fick vi välja bort att gynna våra duktiga svenska domare och vi fick skämmas över att inte ha någon kvinnlig domare på plats. Med det sagt så tycker jag, och det var många som uttryckte det på plats, att våra gästande domare gjorde ett utmärkt jobb med Tomasz i spetsen.

En egen analys är att vi behöver fler domare med hög kompetens över hela landet. Vi försökte få en domare från norr men fick inte till det. Peter Ejemyr fick döma en poolomgång när det behövdes under söndagen och på så sätt löste vi mästerskapet denna gång.

Min egen bild med våra gästande FIE domare och Tomasz Goral såklart.

SVT gav oss synlighet!

Det är klart att de flesta som läser denna “krönika” satt i tv soffan och njöt av att få se fäktning under måndagen, och det var så många fler än ni som fascinerades av fäktning. Vår expert Daniel Lazer gjorde ett utmärkt jobb med SVT:s kommentator. Det krävs en hel del förberedelser till att sitta med i 2 timmar och kommentera. Fantastiskt gjort av Daniel 🙌🏼

Min egen bild av radarparet Daniel och Isabell och klipporna Peter och Bengt i bakgrunden.

Daniel som gjorde sin debut på SVT och hans kollega Isabell från KMK styrde upp det mesta under finaldagen. Magisk klippa.

Isabell såg till med Markus från STIL att fäktare och domare kom in snyggt och presenterades värdigt för publik, SVT och vår egen Youtube kanal.

Min egen bild av presentationen i kvartsfinal av Värja dam.

SVT sände i SVT play och en del gick även på SVT 1.

På SVT play har de även gjort klipp från varje final.

Jag tittade hela vägen till flyget och efter att jag landade. Jag var inte direkt ensam på flygplatsen i Luleå och jag såg några till som tittade på sändningen i efterhand. Otroligt kul att vi fick synas på detta sätt.

Det var riktgt bra matcher och det blev tydligare och tydligare för mig hur mentalt det är i fäktning. Jag kan tänka mig att det inte för alla blev lättare med att bli sänd på tv rakt ut i förberedelser av middagar, vänner och släkt som tittade och vetskapen om att allt är live.

Underbart när jag såg att barn och ungdomar fick lite ledigt från träning hos FFF för att heja på sina klubbkompisar/idoler. Helt rätt att stanna upp och visa på att det finns framtida möjligheter. Vem minns inte när hela Sverige stannade upp under Ingmar Stenmarks tid…

( Foto: Oscar Larsson ) Guldmedaljören i Värja dam i miten Moa Manninka KF99.

Jag avslutar med några talande bilder från finalen och tackar för att jag har fått uppleva mitt första SM på detta sätt.

Vi har en annan artikel på vår hemsida där ni ser alla välförtjänta medaljörer.

foto Oscar Larsson – STILs ordförande Tommy och STILS projektledare Hans och Marcus.
( Foto: Oscar Larsson ) Fantastisk kör som sjöng nationalsången.

Moa Manninka strålade efter SM Guld I värja dam. foto Oscar Larsson

(Foto: Oscar Larsson) Ian Bäckström FFF njuter av sitt guld – 19 år och en ljus framtid.
(Foto: Oscar Larsson) Här är min oförmåga avslöjad – Ser att det är Kutti men osäker på motståndare. Tog bilden för att den är snygg och actionfylld.

Unga Linnea Eriksson FFF med en strålande illustration på hur det känns att ta en poäng. foto Oscar Larsson.

Foto: Oscar Larsson Glädjebild och tydligt är att det är En Garde fäktförening som jublar. Älskart!

Tack Mats Svensson, ledamot i vår styrelse, ordförande i TK, ledamot i DIF och Generalen till att vi fick uppleva ett SM under SM Veckan i Luleå. En förebild i att engagera sig för Svensk Fäktning. (Foto: Oscar Larsson).

Det här blev långt från mig men min tanke är att jag ibland ska dela det jag ser och upplever inom Svensk Fäktning.

Nu önskar jag att ni alla passar på och vilar upp er under den kommande påskledigheten!

Glad påsk!

Carro Håkanson / GS


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?