Historien om Gotland – Idrottsön - Svensk Fäktning

Historien om Gotland – Idrottsön

Hem » Svenska Fäktförbundet » Fäkthistoria » Fäktlitteratur » Historien om Gotland – Idrottsön

I en nyutkommen bok om idrottens historia på Gotland skildrar Gerhard Österlin under rubriken “Fäktningens återkomst” hur fäktningen kommit tillbaka till ön genom Gotlands Fäktklubb.

Gerhard Österlin är själv gammal fäktare från Lund, utbildad av den legendariske fäktmästaren Francesco Gargano och svensk lagmästare i fäktning under 1960-talet. Som grundare och rektor för Atheneskolan har han själv spelat en viktig roll för fäktningens återkomst på Gotland.

Fäktningen fanns ursprungligen på Gotland som militär idrott på A7, Kungliga Gotlands Artillerikår. Den mest kände fäktaren från denna tid var Bo Eriksson som deltog i olympiska spelen 1948 och 1952 på florett. Österlin har hittat en kårorder från 1948 där “Löjtnant B. Eriksson beordras deltaga i de Olympiska Spelen i London 23.717.8”. Vem skulle inte vilja få en sådan order?

Efter att den militära fäktningen börjat tappa fart fick gotlänningarna vänta ända till 1900-talets sista decennium innan något hände. Det som hände var Kenneth Täckenström, ursprungligen Ängbyfäktare. Som inflyttad grundade han Roma Fäktklubb och hade sin första nybörjargrupp 1996. Fler gamla Ängbyfäktare blev inblandade och flyttade till Gotland, bland dem Jonas Thunberg.

Gerhard Österlin var själv med och startade Atheneskolan 2002. Skolan hade dans och fäktning som profil och fick stor betydelse för fäktningens möjligheter att utvecklas. Roma FK bytte namn till Gotlands Fäktklubb och 2004 anställde man Pawel Mancewicz som tränare i en tjänst som delades med Atheneskolan. När skolan flyttade in i nya lokaler 2009 och den nya dans- och fäkthallen kunde invigas var alla förutsättningar på plats. Gotlands Fäktklubb är en av Sveriges mest framgångsrika ungdomsföreningar och Gotlandslägret är ett levande sommarminne för många av dagens fäktare i hela Sverige.

Boken “Gotland Idrottsön” berättar den gotländska idrottens historia i ord och bild, från äldre tiders stenvarpa till dagens rika idrottsliv. Den är rikt illustrerad av fotograf Tommy Söderlund och innehåller mängder av historiskt bildmaterial. Totalt medverkar 13 författare. Utgivare är Fornsalens förlag, Gotlands Museum.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?