Andrzej Kanikowski 1944-2018 - Svensk Fäktning

Andrzej Kanikowski 1944-2018

Hem » Svenska Fäktförbundet » Fäkthistoria » Personer » Andrzej Kanikowski 1944-2018

En av våra stora fäktmästare har lämnat oss. Fäktmästare Andrzej Kanikowski, Kalmar, har avlidit.

Ett sorgebud nådde Fäktsverige lördagen den 27 januari 2018 när vi fick veta att Andrzej Kanikowski gått bort efter en längre tids sjukdom. Han hade just fyllt 74 år.

Andrzej var vår kära landslagstränare i florett och en ständigt viktig motor i den nationella verksamheten, från det att han rekryterades av Åke Möller och Kalmar Fäktklubb i slutet av 1970-talet.

Vi florettfäktare har många fantastiska minnen från Andrzej i samband med träningsläger och tävlingsresor. Andrzej hade humor och intelligens. Han gav alltid gruppen energi genom att generöst bjuda på sig själv. Fina minnen och otaliga anekdoter gör att han alltid kommer leva kvar i minnet hos oss.

Andrzej Kanikowski kände fäktsporten i grunden och vistades i den bästa tänkbara utvecklingsmiljö. Polsk florettfäktning höll yppersta världsklass under hans aktiva period och han ingick i ett landslag som i princip ständigt tog medalj på VM och OS. Andrzej blev polsk mästare i alla tre vapen: florett, värja och sabel – en bedrift som säger något om hans djupa fäktkunnande.

Första anhalt i Sverige var som tränare i Umeå 1976. Efter något år flyttade Andrzej till Kalmar och kom att arbeta många år som ingenjör på Nordchoklad. På fritiden arbetade han med ungdomar i Kalmar Fäktklubb på vardagskvällarna eller med svensk florettelit på tävlingar och träningsläger under helger och semestrar.

Andrzej Kanikowski bidrog starkt till de framgångar svensk florettfäktning hade under slutet av 1980- och början av 1990-talen. Hans elev Ola Kajbjer var den främste företrädaren med en niondeplats i OS i Barcelona 1992 samt EM-brons individuellt i i Lissabon 1992. Andrzej var med som tränare på flertalet VM-tävlingar under 1980-talet och de olympiska spelen i Seoul 1988 och Barcelona 1992.

Floretten låg Andrzej närmast om hjärtat men han visade med fäktare som Henrik Pontén sin förmåga att också utveckla framgångsrika värjfäktare.

Christos Makropolous, född 1982 och verksam i Kalmar FK under många år, skriver följande när han fick sorgebeskedet ”Mycket tråkiga nyheter! Andrzej var inte bara en exceptionellt duktig tränare och fäktare, han var även en mycket fin vän och han hade en stor inverkan på mig under min uppväxt såväl på pisten, som utanför. Vila i frid Maestro.”

Sveriges möjligheter till framgångar inom en specialsport som fäktning bygger på att kompetenta och hängivna tränare lägger ner sin själ och det mesta av sin lediga tid på sporten. Andrzej är ett av de bästa exemplen på detta.

Det gäller nu för oss andra att förvalta det vi lärt oss och föra det vidare.

Fredrik Dahlin
Ordförande i Kalmar Fäktklubb

Thomas Åkerberg
Ordförande Ängby Fäktklubb och florettledare 1987-91 samt 2000-2007

Ulf Wikström
Ordförande I Kalmar Fäktklubb 1998-2012


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du missar väl inte att få nyheter och viktig information om Svensk Fäktning?